Over Poppenkast Pluim

'Een poppenleven is zoals de baas z'n leven' - Jan Funneman

Ik heb aan de Pedagogische Academie Eindhoven gestudeerd en daarna aan de Academie Beeldende Vorming Tilburg.
In mijn vrije tijd ben ik sinds 10 jaar koeienhoedster bij Brabants Landschap en musiceer ik op blokfluit (Ensemble Scivias), concertina en ukulele (mijn concertina/ukulele bespeel ik voorafgaand aan de voorstellingen). Daarnaast werk ik sinds 2017 weer regelmatig in Grafisch Atelier Den Bosch waar ik bezig ben met etsen en karton drukken.

Toen mijn zoon 21 jaar geleden op de basisschool begon, ben ik per toeval achter een piepkleine poppenkast beland bij een juffendag en sindsdien is mijn eigen poppenkast ontstaan en groeiende!
Ik vind het belangrijk om de fantasie van kinderen aan te spreken en te prikkelen. Kinderen zijn een enorm dankbaar en eerlijk publiek (als ze het niks vinden, haken ze af!)
Ik vind het jammer dat ik nu al jonge kinderen tegenkom die nog nooit een poppenkast hebben gezien! Het is voor mij een grote uitdaging om kinderen te blijven boeien met mijn poppenkastspel. De pop moet gaan leven, dat is de essentie van het poppenspel. Het mooie is dat voor jonge kinderen een pop haast als vanzelfsprekend leeft.

Sinds zomer 2013 ben ik begonnen met het zelf maken van poppenkastpoppen van papier maché omdat ik van plan ben ook met kinderen hieraan te gaan werken.Werken met papier maché is erg leuk en nodigt uit tot schetsmatigheid en fantasie.Je voelt jezelf weer kind als je er mee bezig bent!
De poppen waarmee ik destijds begonnen ben (Mannetje Pluim en Vrouwtje Vlecht) hebben een houten kopje.
De naam "Mannetje Pluim" is mijn eerbetoon aan ex-poppenspeler Jozef van den Berg.
Jarenlang heb ik al zijn voorstellingen met veel bewondering bezocht.
Zijn laatste voorstelling (Genoeg Gewacht) speelde hij in Antwerpen op 12 september 1989.
Daarna is zijn grandioze poppenspel gestopt en heeft hij alles en iedereen verlaten.
Al jaren leeft hij nu als kluizenaar in Neerijnen
Mijn grote wens was om hem ooit te vinden daar en met hem te spreken over o.a. Mannetje Pluim.
Tweede Kerstdag 2014 is deze wens vervuld!

Vanaf januari 2014 ben ik begonnen aan de opleiding van de Jan Klaassen Academie in Amsterdam onder leiding van Wim Kerkhove om mijn poppenspel verder te professionaliseren.
Op eerste paasdag van 2014 heeft Het bestuur van de Stichting der Zotheid Wereldwijd verklaard dat ik de Jan Klaassen Academie na 4 maanden met goed gevolg heb afgerond!
Inmiddels hebben dus Jan Klaassen en Katrijn hun plaats veroverd in mijn poppenkast! Het is voor mij een nieuwe uitdaging om kinderen kennis te laten maken met deze traditionele figuren.
Het is prachtig te mogen ervaren dat ook de hedendaagse jeugd nog kan schaterlachen om Jan Klaassen.

Poppenspeler Wim Kerkhove heeft enorm veel betekend voor mij, ik heb veel van hem geleerd. Niet alleen over poppenspel, maar ook over mijn leven.
Een belangrijk slogan van Wim Kerkhove is: "the show must go on!" Al verliest Jan Klaassen tijdens de voorstelling per ongeluk zijn kop, dan nog moet je als poppenspeler doorgaan met je verhaal en kun je het niet maken om te zeggen "sorry publiek, even onderbreking" want daarmee verstoor je de illusie! Dus alles wat er gebeurt of misgaat zul je vanuit je eigen creativiteit juist moeten gebruiken als nieuw materiaal in plaats van het te beschouwen als faalmomenten. Dat vind ik een grote uitdaging. Alles in dienst van de magie van het poppenspel.

Jan Klaassen treedt op als de figuur die de mensheid een hart onder de riem steekt. Hij is een flierefluiter die staat voor vitaliteit, levenslust, positiviteit en: "mensen, wat er ook gebeurt, we gaan door met leven!" Daar doe ik het voor!

Met dank aan:
Webmaster Sander Brouwers (Website Portfolio)
Kluizenaar Jozef van den Berg
Poppenspeler Wim Kerkhove
Poppenspeelster Frouke van Zomeren
Poppenspeler Egon Adel
Poppenspeelster Alda Loeffen
Meneer Harrie van 't SmitjeFoto: Peter Brouwers


Foto: Lieselotte van Santvoort

© 2013-2021 Poppenkast Pluim. All rights reserved. Privacybeleid.
Lid van NVP. KvK-nummer 71092803.